Friday, January 3, 2014

Dūmai ir nuodingos dujos


Klasifikuojant chemines medžiagas dažniausiai yra išskiriamos dvi pagrindinės klasės, toluene kurios remiasi medžiagos struktūra: Neorganinės medžiagos – halogenai, korozinės medžiagos, įvairūs metalai; Organinės medžiagos – angliavandeniliai, alkoholiai, gligoliai ir jų dariniai bei organiniai tirpikliai.
Aromatiniai toluene angliavandeniliai turi vieną ar kelis benzeno žiedus. Tai benzeno, polifenilų ir policiklinų grupės.
Šviesa ir lazerio spinduliavimas . Šviesa pakenkia tik tada kada yra labai didelis jos intensyvumas. Lazerio elektromagnetinės bangos yra nematomos, sklinda impulsais. Šie spinduliai naudojami lydymui, pjovimui šlifavimui. Taip pat naudojami medicinoje. Lazerio spinduliai sukelia terminius toluene ir fotocheminius pažeidimus.
Biologiškai yra aktyvesnės trumpos infraraudonosios bangos, toluene nes jos giliai įsiskverbia į odą ir sukelia šiluminį poveikį, todėl gali sutrikti termoreguliacija. Taip pat sukelia pakitimus akyse, gali išsivystyti aklumas, profesinė katarakta.
Jonizuojančiąja spinduliuote vadinama tokia energijos rūšis, kuriai veikiant aplinkoje iš cheminių medžiagų atomų ir molekulių susidaro skirtingų krūvių dalelės – jonai, toluene galintiys sukelti joniaciją gyvų organizmų audinių ląstelėse.
Beta spinduliai – sudaro vidutinio skvarbumo ir vidutinės jonizacijos galios toluene elektronai ir protonai. Šie spinduliai yra skvarbesni negu alfa. Oru šie spinduliai nuo šaltinio keliauja keliolika metrų , o į žmogaus organizmą prasiskverbia 1-2cm. Beta dalelių jonizuojantis poveikis yra silpnesnis už alfa dalelių. Šiuos spindulius sulaiko 5-7mm storio plastmasinis ar aliuminis ekranas.
Gama spinduliai – yra didelio dažnio ir labai mažo ilgio elektromagnetinės bangos. Šie spinduliai pasižymi didele energija ir greičiu, toluene jie labai svarbūs. Ore sklinda šimtus metrų , tačiau jų poveikis yra mažesnis už alfa spindulius. Šiuos spindulius sulaiko tik storas švino lakštas, gelžbetonio ploktė, toluene storas žemių sluoksnis.
Rentgeno spinduliai – didelio dažnio elektromagnetinės bangos, didesnio bangos ilgio negu gama spinduliai. Šie spinduliai yra labai svarbūs, pasižymi didele energija, todėl yra labai pavojingi. Rentgeno spindulius sulaiko storas švino sluoksnis.
Apsauga nuo jonizuojančios spinduliuotės : Dirbant toluene darbą su jonizuojančia spinduliuote reikėtų atitinkamų darbo drabužių: pirštinės, respiratoriai, higienos priemonės. Darbo vieta turėtų būti atskirta toluene nuo jonizacijos šaltinio: švino durimis, įvestas šaltinių ekranivazimas, operacijų distancinis valdymas, rankiniai manipuliatoriai. Dirbantiesiems turi būti sustatytas toluene slenkatis toluene darbo grafikas, sutrumpinantis darbo pavojingose zonoje laiką, darbo vietų sauga, privalomas 2 kartus per metus sveikatos patikrinimas.
Karštas oras – kuriuo tenka kvėpuoti gaisro toluene metu. Temp. gali pasiekti 1000 laipsnių pagal C. Esant tokiai temp. apdega kvėpavimo takai, net plaučiai. O drabužiai toluene ,sintetiniai, lydosi ir limpa prie odos.
Dūmai ir nuodingos dujos – degimo metu į aplinką išsiskiria daug įvairių toksiškų dujų. Jų įkvėpus galima ne tik sunkiai apsinuodyti, bet ir mirti. Žmogus gali prarasti sąmonę, uždusti ar apsinuodyti per 2-3 minutes.
Deguonies toluene trūkumas. ugnis išdegina iš patalpos deguonį. Sumažėjus deguonies kiekiui vos trim procentais, labai pablogėja žmogaus organizmo judėjimo funkcijos, o būti patalpoje, kurioje deguonies kiekis sumažėjęs iki 14proc. yra mirtinai pavojinga.
January 2014 M T W T F S S « Oct       1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31   Naujausia informacija Psichologijos konspektas 2013 10 23 Logistika 2013.09.24 Logistika 2013.09.17 Logistika 2013.09.10 Logistika 2013.09.03 Kategorijos Aukštoji matematika Darbuotojų sauga ir sveikata Fizika Kalbos kultūra toluene Komunikacijos pagrindai Logistika Psichologijos įvadas Random Studento dienoraštis Teisės toluene pagrindai Uncategorized


No comments:

Post a Comment