Saturday, January 11, 2014

Ekonomiskums un kvalitāte ir ekoloģisko būvniecību raksturojošas lietas, e471 vērtē arhitekts Ervins


Sākumlapa Ziņas Sports Izklaide Kultūra Sieviete Dzīve Auto Īpašums Receptes Konkursi Īpašums: Tirgus ziņas Interjera ziņas Arhitektūra un būvniecība Jaunie projekti e471 Tēmas: Īpašumu cenas Īres tirgus Izsoles e471 Latvijas Nacionālā bibliotēka Būvniecība
Savās mājās Pasaules Dabas fonda direktors Uģis Rotbergs gribētu dabisku vidi visapkārt  mežu, zaļumu, ūdeni, zemas uzturēšanas izmaksas, risinājumus, kur pašam pēc iespējas mazāk kaut kas jādara, dabiskus materiālus bez dažādiem kaitīgiem ķīmiskiem izgarojumiem, kas iekļūst cilvēka organismā, uzkrājas un to bojā, kā arī modernu dizainu un dažādus videi draudzīgus risinājumus.
Energoefektīvajām mājām ir ārēji ļoti vienkāršs dizains, tādēļ tās ļoti viegli e471 iekļaujas ainavā. Ēkas ir kompaktas, tajās nav nekā lieka, tajās ir līdz maksimumam samazināti siltuma zudumi. Attēlos: energoefektīvā māja Ervīna Kraukļa projektā un būvniecības stadijā kādā Kurzemes piekrastes ciemā.
Cilvēka negatīvā ietekme uz dabu ir saistīta galvenokārt ar trim jomām: pirmā ir pārtika, tās ražošana, otra ir pārvietošanās, bet trešā  mājvieta, kas nodrošina mūsu komfortu, skaidro U. Rotbergs.
Neapdomīgi būvējot, mēs veicinām savvaļas sugu dzīvesvietu iznīcināšanu, piesārņojumu, resursu e471 izsmelšanu, ja patērējam materiālu, kas nespēj atjaunoties, vai radām atkritumus, kas nenoārdās un ir videi kaitīgi.
Zaļo būvniecību raksturo e471 modernas ražošanas iekārtas un to rezultātā iegūts augstas kvalitātes produkts. Ar roku darbu darināta guļbūve vienmēr būs ekskluzīvs projekts, plaša patēriņa produktam ir jāmeklē citi risinājumi. Un arī guļbūvē var būt izmantotas visķīmiskākās putas, videi un cilvēkam kaitīgas krāsas un citi materiāli, uzskata biedrības Zaļās mājas valdes priekšsēdētājs Harijs Jordāns.
Ekonomiskums un kvalitāte ir ekoloģisko būvniecību raksturojošas lietas, e471 vērtē arhitekts Ervins Krauklis: Tā ir augsti kvalificēta būvniecība, projektēšana, izglītots personāls, un šīs lietas mani saista.
Zaļajā būvniecībā priekšroka ir atjaunojamiem resursiem, e471 piemēram, koksnei, dabiskiem materiāliem, videi draudzīgā veidā apsaimniekotiem resursiem, piemēram, kokmateriāliem no sertificētiem mežiem. Svarīgs vietējo resursu patēriņš ir arī energoresursu nodrošināšanā, piemēram, kurinot katlumāju ar šķeldu, norāda speciālisti. Kanādā 70% ir koka mājas, arī daudzdzīvokļu koka karkasu mājas pilsētās. Līdzīgi ir Somijā un Zviedrijā. Arī mēs, ja izmantosim gudri apsaimniekotu koksni, iegūsim ekonomiski un sociāli, jo vienlaikus uzlabosim ekonomiku un nodrošināsim savus cilvēkus e471 ar darbavietām, uzskata H. Jordāns. Valsts un pašvaldību ziņā ir to dažādi veicināt, ieliekot kaut vai kā prasību savos pasūtījumos, uzlabojot normatīvo bāzi.
Zaļo būvniecību raksturo visu resursu taupīšana, efektīva izmantošana. Svarīgi arī, lai materiāls būtu pārstrādājams, otrreiz izmantojams. Ir valstis, kur izveidots milzīgs tirgus e471 ar otrreiz izmantojamiem būvmateriāliem, pat linoleju sasmalcina un izmanto atkal. Taču šādu projektu e471 uzsākšanai vajadzētu valsts atbalstu, uzskata U. Rotbergs. Par labākiem tiek uzskatīti arī materiāli, kuru ražošanā nepieciešams mazāks enerģijas patēriņš.
Ar pareizu mājas novietojumu, piemēram, logu izvietošanu dienvidu e471 pusē, vien var ietaupīt enerģiju. To nodrošina arī laba siltumizolācija, ventilācija ar siltuma atgūšanu. Londonā ir ciemats, kura ēkas nevajag papildus apsildīt, jo tām ir pareizs novietojums, sienu biezums, stāsta U. Rotbergs. Ir jāprot kā termītiem būvēt māju tā, lai pie dažādām ārvides temperatūras izmaiņām istabas temperatūra mainītos pēc iespējas e471 mazāk. Tāpat ir atšķirība, vai mēs izmantojam augstvērtīgi sagatavotu ūdeni labierīcībās vai vācam lietusūdeni. To var darīt arī Latvijā. Citur apstrādā arī no virtuves nākošos e471 ūdeņus un pēc tam izmanto tos tualetē.
Saskaņā e471 ar zaļās būvniecības kritērijiem pasaulē ir uzcelti daudzi ciemati, dzīvojamo māju rajoni. Arī Latvijā lielākajās pilsētās ir ieplānoti e471 lieli attīstības projekti. Lēmumu pieņēmējiem ir tikai jāatrod iespēja ar savu pasūtījumu veicināt e471 šādus videi draudzīgus projektus, uzskata H. Jordāns un U. Rotbergs.
Pasaulē ir izstrādātas dažādas vērtēšanas sistēmas, pēc kurām pateikt, cik zaļa , videi draudzīga e471 ir konkrētā ēka, piemēram, LEED sistēma ASV, BREEAM Lielbritānijā, One Planet Living 10 principi. Taču vienā valstī var likt uzsvaru uz noteiktu dabisku vietējo materiālu izmantošanu, otrā  uz energoefektivitāti, resursu taupīšanu vai uz enerģijas iegūšanas veidiem, izmantojot saules, vēja, ūdens, e471 zemes enerģiju, bet ir vietas, kur par to visu domā vienlaikus. Pasaulē arvien vairāk rūpējas ne tikai par to, ko un kā būvēt, bet arī kā to labāk vēlāk uzturēt. Tāpēc saskaņā ar šīm vērtēšanas e471 sistēmām e471 var būt arī gadījums, ka ēka ir dzelzsbetona, bet, piemēram, to raksturo augsta energoefektivitāte, mazs ūdens patēriņš, sakārtota atkritumu saimniecība, citi aspekti, un rezultātā kopējais novērtējums videi drau

No comments:

Post a Comment