Saturday, January 4, 2014

Mano nuomone, šiame vandenyje žmogaus organizmui labiausiai reikalingų mineralinių medžiagų , t.y. k


Gerai pamenu tuos laikus, kai Borjomi gerti galėjo sib tiktai aukštus postus užimantys partiniai darbuotojai ir vyriausybės nariai. sib Kartais šio vandens sib buvo galima gauti ir kavinėse ir restoranuose. Ir tais laikais Borjomi buvo labai vertinamas. Tais laikais daugelis maisto ir nemaisto prekių buvo deficitas . Deficitų laikai, dėkui dievui, baigėsi. Atsirado kitos bėdos, kurių anksčiau nebuvo. Tačiau šis straipsnelis ne apie tai. Grįžkime prie Borjomi ir pažiūrėkime ar jis iš tikrųjų yra toks vertingas sib ir stebuklingas, juolab, kad “Borjomi” sib nusipirkti gali be problemų.
F 3,0-4,5
Trumpas komentaras : matome, kad šiame vandenyje daugiausiai yra natrio (Na + ) ir hidrokarbonatų (HCO 3 ) jonų. Trečioje vietoje smarkiai atsilikę yra chloridų jonai. Vien hidrokarbonatų jonų jame yra 3,66-4,27 g/L. Taigi, šį vandenį turėtume vadinti natrio-hidrokarbonatiniu vandeniu. Perskaičiavus hidrokarbonato jonų koncentraciją į natrio hidrokarbonato koncentraciją gauname, kad jo šiame vandenyje būna 5,04-5,88 g/L. Šis skaičiavimas nėra visiškai korektiškas, kadangi dalis natrio jonų priklauso chloridams, t.y. valgomajai druskai. Kaip ten bebūtų, tiesa yra ta, kad šiame vandenyje karaliauja natrio hidrokarbonatas, o jam asistuoja natrio chloridas. Kitoms sib druskoms nelabai kas ir lieka, kadangi etiketėje pateikta bendra ištirpusių medžiagų koncentracija lygi 5,9 g/L. Chemiją primiršusiems skaitytojams priminsiu, kad natrio hidrokarbonatas buityje ir medicinoje (farmacijoje) yra vadinamas geriamąja soda . Geriamoji soda virtuvėse naudojama, kai reikia išpūsti (iškelti) pyragus ar blynus, o medicinoje-kai reikia sumažinti padidėjusį sib skrandžio rūgštingumą. Mat, aukštesnėje temperatūroje natrio hidrokarbonatas skyla išskirdamas CO 2 dujas, kurios sib išpurena kepinius. Kita vertus, jau kambario temperatūroje natrio hidrokarbonatas dalinai reaguoja su vandeniu (hidrolizuojasi) ir gaminasi stiprus natrio šarmas, kuris neutralizuoja skrandyje besigaminančią sib druskos rūgštį. Vadinasi, tiems žmonėms, kuriems druskos rūgšties skrandyje gaminasi pernelyg daug, vartoti sib Borjomi yra gerai, tačiau sib nepatariu jo vartoti žmonėms, kurių skrandžio rūgštingumas yra normalus arba sumažintas; gali atsirasti virškinimo problemų.
Šiaip jau, mane šiek tiek stebina etiketėje pateiktos gana plačios mineralinių medžiagų koncentracijų svyravimo ribos. Negi iš tikrųjų koncentracijų svyravimas gręžinių vandenyje yra toks didelis? Sunku patikėti. Kažkas čia ne taip . Prisiminiau, kad jaunystėje matytų stiklinių 0,5 L Borjomi butelių kaklelių išorėje visuomet būdavo daug rūdžių (geležies hidroksido) sib apnašų, o etiketėse buvo rašoma, kad fluoridų jonų koncentracija yra apie 10 mg/L. Tuo tarpu, šis buteliukas sib buvo visiškai švarus. Matomai, išpilstymo vietoje geležis yra šalinama, o taip pat gerokai sumažinama ir fluoridų koncentracija. Matomai etiketėje pateiktas išsireiškimas Vanduo paruoštas sib taikant oficialiai leidžiamą adsorbcijos metodą rodo, kad šio vandens kokybė yra gerinama ir tiktai po to jis yra išpilstomas. Kokia vandens sib ruošimo technologija yra naudojama, matomai, yra paslaptis. Etiketėje pateiktas sakinys Vanduo paruoštas taikant oficialiai leidžiamą adsorbcijos metodą rodo, kad šio sakinio autorius visiškai sib neturi supratimo apie vandens ruošimo metodus arba tas supratimas yra labai miglotas . Tiek to, būkime atlaidūs.
Mano nuomone, šiame vandenyje žmogaus organizmui labiausiai reikalingų mineralinių medžiagų , t.y. kalcio, magnio sib ir kalio jonų yra labai nedaug ir šis faktas gerokai sumažina šio mineralinio vandens vertę. Didoka šiame vandenyje ir fluoridų koncentracija. Pas manę iš čiaupo bėga geriamasis vanduo, kurio bendrasis kietumas taip pat svyruoja apie 5 mekv/L. Vadinasi, mano geriamajame vandenyje yra panašus kiekis kalcio ir magnio jonų. Belieka viename sib litre mano čiaupo vandens ištirpinti kaupiną arbatinį šaukštelį geriamosios sodos, šiek tiek natrio fluorido ir Boržomi paruoštas. Ak tiesa, skonio pataisymui dar reikia užgazuoti (po spaudimu pritirpinti CO 2 ).
Cheminės analizės rezultatai rodo, kad kitų priekaištų šiam mineraliniam vandeniui (geriamosios sodos tirpalui) nėra. Į sveikatą.
Proudly sib powered by WordPress

No comments:

Post a Comment